fbpx

POVEȘTI pentru copii

Cu cât mai multe, cu atât mai captivantă va fi propria lor poveste

interviu atelierul de eroi

Metropola TV ne-a făcut bucuria să ne invite la un interviu despre Atelierul de eroi! Am avut din nou ocazia să povestim cât de mult ne place să facem ceea ce facem!
Începe la minutul 18:47.
 
 
 
 

Lectura are numeroase beneficii pentru copii, contribuind la dezvoltarea lor în multiple moduri. Iată cinci dintre cele mai importante beneficii ale lecturii pentru cei mici: Dezvoltarea abilităților lingvistice: Lectura regulată îmbogățește vocabularul copiilor și îi ajută să înțeleagă structura limbii. Prin expunerea la diverse texte și stiluri de scriere, copiii învață să vorbească și să scrie mai eficient. Dezvoltarea imaginației și creativității: Lectura cărților cu povești și fantezie încurajează copiii să-și folosească imaginația și să-și creeze propriile scenarii și lumi. Această abilitate de a imagina le va fi utilă pe tot parcursul vieții. Îmbunătățirea abilităților de concentrare și atenție: Cititul necesită concentrare și răbdare, calități care pot fi dezvoltate încă din copilărie. Prin lectură, copiii învață să se concentreze asupra unei activități. Învățarea de valori și lecții de viață: Cărțile pentru copii adesea transmit valori importante precum prietenia, bunătatea, onestitatea și empatia. Aceste lecții de viață pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării morale și etice a copiilor. Îmbunătățirea abilităților sociale și de comunicare: Lectura poveștilor despre personaje și situații diferite poate ajuta copiii să înțeleagă mai bine emoțiile și perspectivele altor oameni. Acest lucru îi poate ajuta să dezvolte empatie și abilități sociale mai bune, precum și să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Pe lângă aceste beneficii, lectura încurajează o pasiune pentru învățare și ajută copiii să devină cetățeni mai informați și mai bine pregătiți pentru provocările viitorului. De aceea, este esențial să încurajăm cititul în rândul copiilor și să le oferim acces la o varietate de cărți adecvate vârstei lor.

DE CE ESTE BENEFIC PENTRU UN COPIL SĂ FIE EROUL UNEI POVEȘTI

  1. Sentimentul de realizare: A fi eroul unei povești aduce o satisfacție profundă, deoarece personajul central are adesea misiuni importante de îndeplinit sau obstacole de depășit. Acest lucru poate oferi o satisfacție emoțională puternică.

  2. Inspirarea altora: Eroul unei povești poate să inspire și să influențeze pozitiv alți oameni, în special cei care se identifică cu sau admiră personajul respectiv. Aceasta poate duce la crearea unui impact pozitiv asupra celor din jur.

  3. Dezvoltarea calităților și abilităților: Multe povești prezintă personaje care trebuie să-și dezvolte abilități și calități pentru a-și îndeplini misiunile. Această dezvoltare personală poate fi un proces benefic și edificator pentru eroul poveștii.

  4. Învățare și creștere: Prin confruntarea cu obstacole și provocări, eroul unei povești poate să învețe lecții importante și să crească ca individ. Această creștere personală poate fi un aspect foarte valoros al experienței personajului.

  5. Recompense materiale sau sociale: În unele cazuri, eroii poveștilor pot obține recompense materiale, sociale sau de altă natură pentru faptele lor eroice. Acest lucru poate include recunoaștere, bani, putere sau iubire, în funcție de poveste.

  6. Experiențe interesante și aventuri: Eroul unei cărți personalizate este adesea implicat în aventuri fascinante și evenimente neobișnuite. Aceste experiențe pot face viața personajului mai captivantă și mai plină de emoție.

  7. Impact asupra lumii poveștii: Eroul unei povești poate avea un impact semnificativ asupra lumii sau a universului în care se desfășoară povestea. Acest lucru poate da personajului o senzație de scop și importanță.

  8. Înțelegere a valorilor și moralității: Prin acțiunile și deciziile lor, eroii poveștilor pot să transmită valori și învățăminte importante. Acest lucru poate contribui la educația morală și la dezvoltarea unui sistem de valori puternic pentru erou și pentru cei care îl admiră.

  9. Astfel, a fi eroul unei povești poate aduce atât realizări personale, cât și beneficii pentru cei din jur și poate contribui la dezvoltarea unor calități și abilități importante în viața reală a copilului.

DE CE SĂ ALEGI O CARTE PERSONALIZATĂ pentru copilul tău?

1. Conexiune emoțională: Când un copil se vede pe sine sau pe cei dragi într-o poveste, stabilește involuntar o conexiune emoțională profundă cu materialul citit.

2. Stimularea imaginației: Imaginația copiilor este alimentată atunci când se văd pe sine în aventuri fantastice, o metodă incredibil de puternică de încurajare a creativității.

3. Încurajarea cititului: Copiii sunt mai motivați să citească atunci când povestea are legătură directă cu ei.

4. Învățare personalizată: Poveștile pot fi adaptate pentru a aborda lecții și valori specifice, de la învățare și moralitate până la experiențe de viață.

5. Creșterea stimei de sine: Vederea propriei persoane într-o carte poate întări sentimentul proprei identități și poate crește încrederea în sine.

6. Cadou unic: Cadouri memorabile, cărțile personalizate pot fi păstrate și apreciate pe măsură ce copilul crește, în diferite etape de dezvoltare ale sale.

7. Înțelegerea realității și ficțiunii: Într-un context distractiv, copiii învață să distingă între realitatea propriei lor vieți și lumea imaginară a poveștilor.

8. Apropiere de familie: Atunci când alți membri ai familiei sunt incluși în poveste, se promovează legături mai strânse și valori familiale.

9. Imortalizarea amintirilor: Poveștile personalizate cu fotografii pot funcționa ca o amintire vizuală a etapelor copilăriei, care poate fi privită cu dragoste și nostalgie în anii viitori.

https://www.stirilekanald.ro/

Un român inventiv a creat o adevărată „fabrică” de cărți pentru copii, din dorința de a le oferi acestora încredere în ei și pentru a-i face să

 

se simtă speciali. Mai exact, ideea i-a venit după ce a devenit tătic și se afla tot mai des în postura de a inventa povești pentru fetele lui, deoarece avea un număr limitat de cărți. 

Cum a pornit ideea acestei afaceri inedite?

 

Ioan Șerbu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ideea acestei afaceri, dar și cât de profitabilă a devenit în timp.

”Ideea cărților personalizate a apărut după nașterea fetelor noastre, dar nu de la ele. De la ele a apărut provocarea poveștilor, fiindcă aveam un număr limitat de cărți pentru vârsta lor și trebuia să spunem în fiecare seară o poveste, am început să le modificăm pe măsură ce reveneam la ele, să le reinventăm ca să menținem treaz interesul copiilor pentru cărți și lectură. Și tocmai în mijlocul acestor exerciții creative cu poveștile am descoperit cărțile personalizate și ideea mi s-a părut genială. Mi-am amintit, copil fiind, că de câte ori îmi vedeam numele undeva, pe un zid, pe o firmă la stradă, într-o carte, chiar mi se părea că despre mine e vorba. Ori o poveste personalizată- una de calitate, firește- de o unealtă foarte puternică: îți oferă recunoaștere și consistență, te face să te simți foarte special”,  a spus autorul cărților. Probabil că din acest motiv am avut de câteva ori și clienți adulți, oameni în toată firea ce au simțit că soțului sau soției i-ar plăcea grozav de tare să-și joace propriul rol într-o poveste. Ideea, așadar, ne-a prins. Am scris două povești, iar feedback-ul fetelor – de care depindea în mare măsură forma finală a textului – a fost extraordinar. Vreo două săptămâni ne-au cerut să li le citim încontinuu, de mai multe ori pe zi, pur și simplu nu mai voiau altceva, apoi le-au învățat pe de rost și au început să și le „citească” singure. Chiar și Ema, care avea pe atunci 2 ani, dădea paginile și recita cam jumătate de poveste și, chiar dacă înțelegeai cam un sfert din ce spune, știai că ține ritmul cum trebuie. Și așa ne-am făcut curaj să pornim un business de la această idee”,  a adăugat Ioan Șerbu.

Cărțile personalizate au ajuns în 11 țări

Cărțile se adresează copiilor cu vârsta de până la 12 ani, iar personajele din poveste capătă viață, seamănă cu copiii și le poartă numele, astfel încât totul să fie cât mai real cu putință. Deși la început cei doi soți au investit bani serioși în această afacere, pe parcurs, afacerea s-a dovedit a fi profitabilă.

”Am investit cca 30.000 de lei, avem o cifră de afaceri de cca 230.000 lei iar profituri aproximative de 25.000 lei. Am vândut până acum cărți în 11 țări, în cea mai mare parte în diaspora, în limba română și engleză”,  a explicat bărbatul.

Interesant este și mecanismul prin care o carte devine atât de specială. Părinții trebuie să completeze câmpurile de pe site-ul special creat, iar mai apoi, cartea se generează automat. Însă, în spatele acestor creații stă o întreagă echipă.

Cât costă o astfel de carte specială?

”Avem o serie de parteneri și colaboratori. În primul rând tipografia, un element central al business-ului, iar cea cu care colaborăm acum este serioasă și exigentă în privința produselor pe care le execută. Și, mai ales, livrează la timp, ceea ce e foarte important din moment ce cărțile noastre trebuie să ajungă la evenimente precum zile de naștere, botez, moț, ori de 1 Iunie, Crăciun, și așa mai departe. Or să găsești o tipografie care realizează cărți unicat în timp util la un cost rezonabil nu e tocmai ușor. Mai avem apoi ilustratori care se ocupă de partea de desen, ilustrație, design pentru fiecare carte în parte, o echipă mică de IT care are grijă de automatizările site-ului, colaboratori pe partea de marketing, SEO, curierat, și diverse alte servicii de care are nevoie businessul ca să existe. Așadar, pentru tot ceea ce, din motive logistice sau de expertiză nu putem executa noi, am găsit colaboratori”,  a povestit Ioan Șerbu.

 

Prețul unei astfel de cărți începe de la 39 de lei și poate ajunge până la 119 lei.

”O carte costă între 39-119 lei, în funcție de gradul de personalizare, de mărimea cărții și de tipul coperților. Așadar prețul, pentru același produs, este personalizabil în funcție de ce tip de produs își doresc părinții. Planurile noastre au în vedere completarea listei de titluri existente, momentan avem 6 cărți, cu unele noi, atât pentru copii cât și pentru adulți, traducerea tuturor cărților în engleză și germană pentru piața europeană, cât și scrierea și publicarea de cărți tradiționale pentru copii, nepersonalizate”,  mai spune autorul cărților pentru copii.

Potrivit unui studiu Eurostat, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre cetățeni recunosc că nu au citit niciodată vreo carte. Unul dintre motive ar fi legat de apariția tehnologiei, care influențează această activitate, spun sociologii. Mai mult, specialiștii spun că e nevoie doar de 6 minute de lectură pe zi pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68 %. 

SFATURI PENTRU LECTURĂ

Iată câteva sfaturi generale care te vor ajuta să profiți la maximum de timpul de lectură împreună cu cel mic / cea mică.

Citește ținând copilul în brațe sau în orice fel în care corpurile voastre se ating. Îl ajută să se simtă în siguranță și conectat cu tine.

Folosește o voce expresivă când este cazul și folostește o voce diferită pentru personaje diferite.

Oprește-te și fă comentarii despre imagini sau texte și subliniază lucruri care ți se par importante copilului tău.

Configurează un loc special de lectură, cum ar fi o canapea sau un fotoliu mare și confortabil, cu cărți în apropiere.

Oprește televizorul și telefonul în timp ce citiți.

Lasă interesele copilului tău să te ghideze. Nu va fi greu să identifici care sunt cărțile lui preferate, așa că nu-ți fie teamă să le citești iar și iar.

 

Încurajează-ți copilul să atingă cartea, să țină cartea și să întoarcă paginile pe măsură ce se derulează povestea.

Relaxează-te, folosește onomatopee de câte ori ai ocazia, pune întrebări și, mai ales, dă-ți voie să te prostești puțin. Cu cât te simți mai bine, cu atât copilul se va simți la fel.

3 motive pentru care cărțile personalizate ar trebui să facă parte din biblioteca ta de acasă

Te-ai întrebat vreodată de ce a deveni eroii cărților de povești personalizate este benefic pentru copii? Pe lângă faptul că ochii le luminează de emoție atunci când își văd numele pe copertă sau în interiorul cărții, există o mulțime de beneficii semnificative, educaționale și social-emoționale pentru a împărtăși povești personalizate cu copiii.

 Cărțile personalizate pot ajuta la creșterea stimei de sine și a încrederii în sine

A fi eroul unei cărți personalizate poate spori încrederea copilului, permițându-i să se simtă special, unic și să se vadă curajoș, amabil și încrezător. Sentimentele pozitive ale valorizării personale pot duce la succes la școală, în prietenii și acasă. Imaginația și creativitatea sunt esențiale de-a lungul întregii vieți, iar cărțile personalizate sunt o rampă de lansare excelentă pentru a încuraja jocul imaginativ.

 Cărțile personalizate pot ajuta la atenție și la concentrare

Adevărul este că cei mici pot fi reticenți să citească sau să asculte atenți ce li se citește la ora de poveste. Selectarea cărților potrivite vârstei e necesară, însă, deseori, nu și suficientă. Aici pot fi utile cărțile personalizate. A fi eroul unei povești este atât de incitant, așa de fascinant pentru copil că acesta devine nerăbdător să i se citească, să afle ce se întâmplă în poveste. Până la urmă, sunt propriile sale aventuri. Cu cât copilul tău se simte mai implicat în alegerea activităților sale, cu atât este mai probabil ca el sau ea să se concentreze și să își dezvolte spiritul de inițiativă.

 Cărțile personalizate sunt o idee excelentă de cadou

Cele mai bune cadouri sunt cadourile care vin din inimă și oferă valoare și sens sentimental. Prin includerea unui mesaj personal și împletirea magiei poveștii în jurul copilului tău, o carte personalizată devine o comoară care va stârni imaginația, va cultiva dragostea de a citi și de a învăța și va cimenta legătura dintre copii și părinții lor. A citi împreună o carte unică ce încurajează descoperirea propriului potențial nu poate decât să le dea aripi celor mici. Studiile arată că lectura de plăcere are un impact imens asupra bunăstării copiilor. Acestea sunt beneficii care durează toată viața — există un cadou mai fabulos decât atât?

CÂND SĂ ÎNCEPEȚI SĂ CITIȚI BEBELUȘULUI

Academia Americană de Pediatrie încurajează să le citească bebelușului de îndată ce se naște, astfel încât să poată învăța și să-ți recunoască vocea. Chiar dacă nou-născuții nu vor înțelege ceea ce citiți, ei pot recunoaște tonurile și ritmurile. În plus, vocea ta este liniștitoare pentru ei, astfel că, de îndată ce poți încadra lectura în programul tău, ar trebui să încerci să o faci. Dar dacă nu ai început să citești de la naștere, încearcă să nu-ți faci griji. Potrivit doctorului Roberts și Turner, niciodată nu este prea târziu să începi să-i citești copilului tău. Atâta timp cât începi să citești cât de curând poți, copilul tău va beneficia de orice moment petrecut împreună prin lectură.

„Pentru a obține cele mai multe beneficii] ar trebui să încercați să citiți cu voce tare bebelușului dumneavoastră zilnic pentru a vă stabili obiceiul de a citi”, spune Turner. „Reperele majore pentru limbajul oral și vocabularul au loc între naștere și 3 ani. Citirea cu voce tare în primii ani ai copilului îi construiește vocabularul, cunoștințele despre lume și sunetele și modelele limbajului scris – toate acestea pun o bază solidă pentru alfabetizare.”

Dacă aveți mai mulți copii, lectura este, de asemenea, o modalitate excelentă de a implica pe toți în același timp. În timp ce bebelușul este mic, permiteți copiilor tăi mai mari să aleagă ce cărți să citească. Lectura permite tuturor să lege legături durabile cu noul copil.

Cât de des și ce să îi citești copilului tău? Cărți pentru bebeluși, cărți pentru 1 an, cărți pentru copii de 2 ani?

Dacă ești părintele unui nou-născut, gândul de a-i citi bebelușului poate fi copleșitor, mai ales dacă îți hrănești copilul non-stop și ești lipsit de somn. Dar, priviți lectura ca pe o oportunitate de a vă așeza și de a vă conecta cu bebelușul – o șansă de a vă odihni și de a vă relaxa – nu mai este un lucru pe care să îl adăugați la lista de lucruri de făcut.

„Ședințele scurte, aproximativ 5-10 minute, sunt bune atâta timp cât copilul tău este interesat”, spune Turner. „A citi cu voce tare este ca și cum ai depune bani în contul bancar al copilului tău. Cu cât începi mai devreme și cu cât depui mai mult, cu atât copilul tău va fi mai bogat când va intra la școală.”

Turner sugerează alocarea unui interval de timp în fiecare zi, cum ar fi ora de culcare, după baie sau un alt moment calm pentru a citi. Stabilirea orelor de lectură vă poate ajuta să vă amintiți să citiți și să construiți o rutină pentru copilul dumneavoastră.

 „Părinții au multe lucruri pe listă, așa că ajută, de asemenea, să ai câteva cărți preferate în locuri ușor accesibile, unde este posibil să citești într-un loc confortabil”,  spune Turner.

Cercetătorii au descoperit că în primii ani de viață, mai mult de un milion de conexiuni neuronale noi se formează în fiecare secundă. Hrănirea și stimularea minții unui copil în primii ani este la fel de esențială ca și hrănirea corpului. Îi modelează pe viitorii adulți, influențează succesul pe care îl obțin și contribuțiile în viitor la comunitatea din care fac parte.

Citirea cât mai devreme, fie că vorbim de cărți pentru bebeluși sau de cărți pentru copii până la 2 ani, este o abilitate vitală pentru ca cei mici să prospere în procesul de învățare. Dacă li se citește copiilor în anii de bază, este mai probabil ca ei să obțină rezultate educaționale mai înalte și să-și împlinească visele în viață. Citirea poveștilor stimulează imaginația copiilor și îi ajută să învețe mai multe despre lumea din jurul lor.

Lectura ajută semnificativ la dezvoltarea creierului și încurajează o legătură puternică, emoțională între părinți și copiii lor. Prin urmare, este extrem de important să cultivați obiceiurile de lectură în familie, acasă. Poți încerca povestea Totul începe cu tine, o carte creată special pentru stimularea legăturii emoționale între mămică și bebe. 

Experienţa de tată şi nevoia de a reinventa constant poveştile pentru a le menţine interesul copiilor săi l-au condus pe brașoveanul Ioan Şerbu către o idee de business care are în centru cărţile pentru cei mici. Nu de orice fel însă, ci personalizabile

„Am fost atras de scrierea de cărţi. Le citeam în fiecare seară poveşti copiilor şi trebuia să le tot reinventăm, astfel încât ei să nu se plictisească. Am scris chiar eu câteva poveşti, apoi copiii au cerut să le fie recitite şi aşa a început totul. Mai departe, pentru personalizarea cărţilor, m-am inspirat de la un business similar din Anglia”, a povestit Ioan Şerbu, autorul cărţilor cu titlul Atelierul de eroi, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

În business îi este alături soţia lui, Claudia. Primele poveşti au fost „Aventurile în Lumea din Dulap” şi „Aventurile pe Planeta Verde”, scrise pentru fiicele lor Sofia şi Ema. Prin personalizare, explică Ioan, copiii devin eroii poveştilor, deoarece personajele sunt adaptate astfel încât să semene cu copiii şi poartă numele lor. Toate acestea se adaugă pe structura de bază a poveştii, iar copilul trece prin toate aventurile imaginându-şi că eroul este chiar el. Cărţile se adresează copiilor până la 12 ani.

„Site-ul este automatizat, părintele completează câteva câmpuri, iar cartea se generează automat. Momentan avem şase poveşti din care părinţii pot alege. Mai urmează şi altele, inclusiv cărţi nepersonalizate.”

 

Cel mai mic preţ pentru o carte sub titlul „Atelierul de eroi” este 39 de lei, iar cel mai mare – 119 lei, variind în funcţie de trei criterii: nivelul de personalizare a cărţii, mărimea ei şi coperţile, care pot fi cartonate sau nu.

 

„Prima investiţie necesară a fost pentru colaborarea cu ilustratorii potriviţi, apoi pentru site. Până acum, investiţia se ridică la 30.000 de lei, pe parcursul a trei ani.” 

 

Crăciunul, zilele din preajma datei de 1 iunie şi toate ocaziile când se oferă cadouri sunt cele mai aglomerate perioade pentru Ioan Şerbu şi afacerea lui. Dincolo de comenzile plasate online, el a avut până acum şi parteneriate cu grădiniţe şi şcoli, fiind solicitat să creeze cărţi personalizate chiar şi pentru clase întregi de copii. Poveştile au mesaje educative privind creativitatea, reciclarea, dezvoltarea trăsăturilor de caracter şi descoperirea potenţialului propriu. 

 

„Următorul pas este ieşirea din România. Am avut cereri din diaspora, am vândut în 11 ţări din Europa. Vom traduce toate cărţile în engleză şi în germană, iar în funcţie de oportunităţi, ne gândim şi la alte limbi.” 

 

Vânzările de cărţi au adus editurii Atelierul de eroi din Braşov o cifră de afaceri de 223.000 de lei în 2022, cu un profit de 21.000 de lei. Lansarea a două cărţi noi şi automatizarea site-ului au fost priorităţile anului trecut. Supravieţuirea businessului ţine de multe provocări cu care editura se întâlneşte zi de zi. 

 

„Avem mai multe provocări: principiul că «în România nu se citeşte», distragerea atenţiei copiilor de la mediul tipărit la cel digital, situaţia economică mai delicată a României faţă de media europeană, în mod special a României rurale, unde încă trăiesc 46% dintre copii, tipul nostru de produs cu care piaţa încă nu este foarte obişnuită”, spune Ioan Şerbu

DE CE ESTE IMPORTANT SĂ-I CITEȘTI BEBELUȘULUI

Chiar dacă nou-născutul tău nu poate ține o carte în mână sau nu cunoaște literele alfabetului, nu este niciodată prea devreme să-i introduci în minunea cărților. De fapt, citirea copilului oferă elementele de bază de care au nevoie pentru dezvoltarea limbajului și îi echipează cu instrumentele de care au nevoie pentru a-și dezvolta abilitățile sociale și emoționale.

În plus, un studiu din 2019 a constatat că bebelușii cărora li se citește în fiecare zi sunt expuși la aproximativ 78.000 de cuvinte în fiecare an. Aceasta înseamnă că copiii cărora li se citește, de la naștere până la vârsta de 5 ani, sunt expuși la 1,4 milioane de cuvinte în timpul poveștii.1 Această expunere are un impact direct asupra abilităților lor lingvistice viitoare și este una dintre cele mai ușoare modalități pentru părinți de a-și pregăti copiii pentru succesul școlar.

Iată ce trebuie să știți despre citirea copilului dvs., inclusiv de ce este important și cum să începeți.

Citirea și dezvoltarea bebelușului

Citirea cărților ajută la dezvoltarea bebelușului tău în mai multe moduri. Nu numai că bebelușul tău se familiarizează cu diferite sunete și cuvinte, dar, de asemenea, creezi o dragoste pentru cărți și o pasiune pentru lectură. În plus, citirea cărților stimulează imaginația bebelușului și îl ajută să învețe despre lumea din jurul său.

„Nu numai că citirea îi ajută pe copii să învețe limba lor maternă și să-și dezvolte vorbirea cu cât mai multe cuvinte aud, dar beneficiază și de o conexiune emoțională cu persoana care le citește și îi ține în brațe”, spune Danielle Roberts, MD, medic pediatru la Muskingum Valley Health Center din Ohio.

Chiar dacă copilul tău nu vorbește încă, asta nu înseamnă că nu învață. De fapt, încă de la naștere, bebelușii se angajează în imensa călătorie de a învăța să vorbească, spune Heather Turner, M.Ed., profesor de lectură și fost profesor de engleză de liceu, cu o certificare în știința lecturii.

„În primul lor an de viață, creierul lor crește mai mult decât în orice alt moment al vieții lor”, spune Turner. „Când bebelușii li se citesc, ei învață sunetele limbajului, semnificațiile asociate cuvintelor și minunatul element social al comunicării.”

Turner continuă: „Citirea cărților pentru bebeluși și copii introduce, de asemenea, un vocabular neobișnuit și o structură a propozițiilor, precum și elemente precum rima și repetarea, care sunt premise importante pentru cititori. După cum știe fiecare părinte, rutinele sunt importante, iar stabilirea valorii și obiceiului de a citi de la început este una dintre cele mai bune modalități prin care părinții își pot pregăti copilul pentru succesul academic, dar și în domeniul sănătății mintale și sociale.”

Între timp, a nu-i citi copilului tău ar putea avea consecințe. De fapt, bebelușii cărora nu li s-a citit probabil aud mai puține cuvinte și își pot dezvolta abilitățile de vorbire sau limbaj într-un ritm mai lent, spune dr. Roberts.

„Abilitățile slabe de alfabetizare în copilărie au fost, de asemenea, asociate cu mai multe probleme de comportament”, spune ea.

De fapt, cercetările arată că copiii cărora li se citește și li se vorbește să cunoască mai multe cuvinte până la vârsta de 2 ani decât colegii lor care nu au avut aceleași experiențe. De asemenea, au mai multe șanse să învețe să citească la timp decât copiii cărora nu li s-a citit.

♦ Vânzările de cărţi au adus editurii Atelierul de eroi o cifră de afaceri de 223.000 de lei în 2022, cu un profit de 21.000 de lei.


Experienţa de tată şi nevoia de a reinventa constant poveştile pentru a le menţine interesul copiilor săi l-au condus pe Ioan Şerbu către o idee de business care are în centru cărţile pentru cei mici. Nu de orice fel însă, ci personalizabile.

„Am fost atras de scrierea de cărţi. Le citeam în fiecare seară poveşti copiilor şi trebuia să le tot reinventăm, astfel încât ei să nu se plictisească. Am scris chiar eu câteva poveşti, apoi copiii au cerut să le fie recitite şi aşa a început totul. Mai departe, pentru personalizarea cărţilor, m-am inspirat de la un business similar din Anglia”, a povestit Ioan Şerbu, autorul cărţilor cu titlul Atelierul de eroi, la emisiunea online ZF Afaceri de la Zero.

În business îi este alături soţia lui, Claudia. Primele poveşti au fost „Aventurile în Lumea din Dulap” şi „Aventurile pe Planeta Verde”, scrise pentru fiicele lor Sofia şi Ema. Prin personalizare, explică Ioan, copiii devin eroii poveştilor, deoarece personajele sunt adaptate astfel încât să semene cu copiii şi poartă numele lor. Toate acestea se adaugă pe structura de bază a poveştii, iar copilul trece prin toate aventurile imaginându-şi că eroul este chiar el. Cărţile se adresează copiilor până la 12 ani. „

Site-ul este automatizat, părintele completează câteva câmpuri, iar cartea se generează automat. Momentan avem şase poveşti din care părinţii pot alege. Mai urmează şi altele, inclusiv cărţi nepersonalizate.”

Cel mai mic preţ pentru o carte sub titlul Atelierul de eroi este 39 de lei, iar cel mai mare – 119 lei, variind în funcţie de trei criterii: nivelul de personalizare a cărţii, mărimea ei şi coperţile, care pot fi cartonate sau nu.

„Prima investiţie necesară a fost pentru colaborarea cu ilustratorii potriviţi, apoi pentru site. Până acum, investiţia se ridică la 30.000 de lei, pe parcursul a trei ani.”

Interviu︱Ioan Șerbu: „Atelierul de eroi te ajută să descoperi că poți fi erou și-n afara poveștii”

Ideea de a face cărțile personalizate a apărut după nașterea fiicelor voastre — ele au fost primele eroine din Aventurile în Lumea din Dulap și Aventurile pe Planeta Verde. Totuși, de la un bun plan de dezvoltare și entertainment pentru propriul copil și până la extinderea la o afacere este un salt destul de mare și pe care, trebuie să întreb, nu v-a fost frică să-l faceți în țara asta în care „nimeni nu citește”?

Ca să contextualizez puțin, ideea cărților personalizate a apărut după nașterea fetelor dar nu de la ele. De la ele a apărut provocarea poveștilor: fiindcă aveam un număr limitat de cărți pentru vârsa lor și trebuia să spunem în fiecare seară o poveste, am început să le modificăm pe măsură ce reveneam la ele (de altfel, multe meritau asta: am primit o sumedenie de cărți cu povești clasice al căror text era fie ciuntit atât de brutal, fie atât de edulcorat încât povestea era pur și simplu anulată). Am început să eliminăm mai întâi adjectivele (și sublinierile moralizatoare) lăsând faptele să decurgă în stil jurnalistic. Pare puțin, poate, dar crede-mă, e super-distractiv și iese cu totul altceva, pare o întâmplare de la tine de pe stradă. Au urmat apoi poveștile spuse din perspectivele altor personaje: citeai și te mirai cum lupul din Scufița Roșie e de altfel un băiat chiar de treabă, cum mama Cenușăresei e o persoană decentă iar prinții, atunci când nu sunt ușuratici, au tot soiul de probleme de comportament. Acum, când mai citim povești cu prinți, Sofia îmi spune: „Pe bune, tati? Iar carte cu prinți? Prinți, prinți, peste tot numai prinți!” Și-ntr-un fel mă bucur, au și prinții rolul lor, dar limitat. 

Apoi a venit partea grea, când ni s-a solicitat să spunem niște povești fără carte („din capul nostru”). La început, folosești așii din mânecă: povești pentru adulți adaptate, filme, cărți clasice cu super-eroi, dar, când toate se termină, chiar trebuie să te apuci să inventezi pe loc. Dacă merge? Ei bine, mai degrabă nu. Țin minte că un ursuleț care le ajuta să ajungă acasă pierdea, la fiecare ajutor dat, un membru. O ureche, o lăbuță, nasul, ochii… În sensul în care fiecare depășire a unui obstacol presupune undeva un mic sacrificiu. Iar când din ursulețul dezmembrat a rămas doar o bilă de pluș, n-am mai știut cum să continui și am zis… „Și apoi au crescut toate la loc!” Ceea ce, desigur, n-a convins pe nimeni. Dar povestea cu ursulețul sacrificat – și încă una, una cu o pisică așteptând într-un copac 150 de ani un ajutor care nu mai venea, până când au început să-și facă păsările cuib pe ea) – mi-au arătat cât de greu e să faci povești pentru copii: să fie captivante, să nu aibă o tonă de locuri comune, să conțină un mesaj pe care copilul îl poate duce mai departe și folosi. Până la urmă, felul nostru de a fi e modelat de doar câteva povești foarte foarte puternice, de un rol pe care ni l-am asumat prin intermediul lor și ni-l repovestim încontinuu. 

În sfârșit, tocmai pe când eram în mijlocul acestor exerciții creative cu poveștile am descoperit cărțile personalizate și ideea mi s-a părut genială. Nu știu tu, dar eu când eram copil și-mi vedeam numele undeva, pe un zid, pe o firmă la stradă, într-o carte, chiar mi se părea că despre mine e vorba (mi se mai întâmplă și acum). Ori o poveste personalizată e o unealtă foarte puternică: îți oferă recunoaștere și consistență, te face să te simți foarte special. Probabil că din acest motiv am avut de câteva ori și clienți adulți, oameni în toată firea ce au simțit că soțului sau soției i-ar plăcea grozav de tare să-și joace propriul rol într-o poveste.

Ideea, așadar, ne-a prins. Am scris două povești iar feedback-ul fetelor – de care depindea în mare măsură forma finală a textului – a fost extraordinar. Vreo două săptămâni ne-au cerut să li le citim încontinuu, de mai multe ori pe zi, pur și simplu nu mai voiau altceva, apoi le-au învățat pe de rost și au început să și le „citească” singure. Chiar și Ema, care avea pe atunci 2 ani, dădea paginile și recita cam jumătate de poveste și, chiar dacă înțelegeai cam un sfert din ce spune, știai că ține ritmul cum trebuie.

Și da, sigur ca ne-a fost frică să pornim o afacere din acest proiect. Atât pentru că „nimeni nu citește”, dar și pentru că între o idee și o afacere e o diferență destul de mare. Norocul nostru a fost că n-am știut cât de mare, atunci când am început, și că nu ni s-a stins entuziasmul când am dat de greu.


Cât de mult complică lucrurile această personalizare a celor două cărți? Mă refer la costuri de tipografie, de exemplu, căci cu siguranță e mai simplu să ai un depozit cu cărți identice din care să livrezi la fiecare comandă. 

Le complică destul de mult, din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, nu poți aborda orice temă și nu poți folosi orice subiect. Nu poți scrie, de exemplu, despre copilul defavorizat – o temă altfel necesară și tot timpul actuală – care prin propriile lui forțe, reușește. La fel, nu poți risca să-ți moară personajele în stânga și-n dreapta, nu poți răni personajul principal prea tare, nu poți scrie prea dur iar fantomele, vârcolacii sau vampirii sunt nevoiți să mai aștepte, căci sensibilitatea cu care se citește e alta. Nu trebuie să faci diferențe de gen – în mod firesc n-ai avea de ce să le faci, vei spune, dar dacă personajul se joacă cu păpușile la un moment dat, îți dai seama că nu se potrivește un băiat acolo. Iar dacă povestea e în versuri și numele protagonistului afectează ritmul și rima, devine și mai interesant să faci cumva ca totul să se potrivească. 

Nu poți scrie că personajul principal are un câine, un papagal sau un trenuleț, că are un prieten foarte bun sau că merge cu trenul, la fel cum nu poate să meargă nici la școală, nici la grădiniță, nici măcar nu poate avea patru bunici sau doi părinți. Deci fără posibilitatea unui cadru specific, pleci de la cel mai universal scenariu cu putință și ai grijă să construiești povestea în lumea fantastică în care va intra copilul.

Costurile tipografice și de ilustrare afectează și ele conținutul. Ca să fie rentabil, trebuie să ai un număr maxim de pagini, deci să un număr maxim de caractere pe poveste pe care evaluezi dinainte cum o împarți pe pagini și pe ilustrații. Prea mult text pe o ilustrație plictisește, prea puțin devine prea scump. Așadar, atunci când dezvoltăm o nouă carte, între aceste limitări trebuie să o creăm și încercăm să o facem cât putem noi de bine.


Peste 5000 de cărți în primul an –  personalizate după gen, nume, aspect, trăsături de caracter, cu dedicații și fotografii. Nu există două cărți identice pe care să le fi produs voi, așa că e inevitabilă întrebarea: cine și cum se ocupă de toate aceste cărți, care e procesul logistic?

Noi ne ocupăm de tot. Acum e mai ușor, însă la început a trebuit să învățăm o mulțime de lucruri, de la procesul de producție și softurile necesare creării cărților până la partea de marketing. Și dacă m-ai întreba încă o dată peste doi ani, sunt sigur că la fel ți-aș spune vizavi de etapa în care suntem acum. Dar ideea generală cam aceasta este: cu cât procesele de lucru sunt mai clare și mai bine puse la punct și cu cât automatizezi mai multe dintre ele, cu atât eliberezi mai mult timp pentru crearea de povești noi.

Faceți asta full time? Aveți angajați? 

Nu avem angajați, avem colaboratori: ilustratorii, o mică echipă de IT care ne ajută cu automatizările, partenerii de la tipografie și de la curierat. Și da, suntem full time.

Comenzile vin într-un flux constant sau mai degrabă în momentele când copiii primesc mai multe cadouri, cum ar fi Crăciunul/Paștele?

Chiar dacă sărbătorile influențează numărul de comenzi, acestea nu sunt definitorii în bilanțul anual. De exemplu, multe dintre cărțile noastre sunt dăruite cu ocazia zilelor de naștere sau a altor evenimente importante din viața copiilor. Pe de altă parte, am creat cărți pentru școli și grădinițe pur și simplu pentru că învățătoarele sau educatoarele le-au considerat a fi cadouri speciale și utile pentru copii, în egală măsură. Feedback-urile părinților ne ajută și ele foarte mult, le mulțumim pentru fiecare review sau recomandare. Iar când primim de la ei mesaje sau fotografii cu prichindeii care nu se mai dezlipesc de cărticele, bucuria e enormă și dintr-un alt motiv: pentru că acela e momentul în care părintele este în măsură să stimuleze pasiunea pentru lectură și să schimbe încet-încet paradigma cu „nimeni nu citește”.

Cât de mult vă limitează faptul că, prin natura lor, cărțile acestea nu pot fi distribuite în rețele naționale de comercializare a cărților, cum sunt librăriile sau standurile de carte din mall-uri și chiar supermarketuri?

Cărțile noastre nu au o formă fixă, e un altfel de concept, cum bine ai precizat. Poveștile iau naștere, pot fi citite și trăite doar atunci când există un erou care trece din viața reală în centrul lor. Iar atunci ele devin unicat și se adresează doar eroilor lor. 

Nefiind, așadar, destinate comercializării prin canalele tradiționale, faptul că nu se distribuie prin ele nu ne limitează în niciun fel. 

Dincolo de personalizare, ce e deosebit în cărțile scrise de voi? Cum contribuie o poveste în care copilul e personajul principal la dezvoltarea armonioasă a viitorului adult?

Cele două povești pe care le avem momentan tratează teme diferite: Lumea din dulap se concentrează pe abilitățile ce vor fi dobândite de copil la finalul poveștii și care îi pot fi de folos în etapa de dezvoltare în care se află: atenție, generozitate, disciplină, încredere în sine, curaj, răbdare și altele pot fi selectate de părinte care alege ce e mai oportun pentru prichindel iar povestea se construiește cât mai jucăuș în jurul lor. În Planeta Verde copilul are misiunea să salveze o planetă îndepărtată transformată în groapă de gunoi de către locuitorii pământului. Temele sunt poluarea, reciclarea, consumul excesiv în detrimentul mediului înconjurător. E o poveste la care unii copii plâng, o poveste pe care n-ar trebui să o scrii dacă vrei doar să vinzi cât mai multe exemplare. Dar vrem ca poveștile noastre să aibă rol educativ și, ca să-ți rămână în minte un anumit lucru, e nevoie de cele mai multe ori de o emoție intensă. Oricum, din câte mesaje primim, se pare că povestea își atinge scopul. 

Ce ne-ar plăcea foarte mult să facem prin cărțile noastre e să plantăm o sămânță în mintea copiilor care să le dea curajul de a se vedea pe ei în rolul de erou, să le dea încredere că pot prelua inițiativa și să-și poată recunoaște și ține sub control frica de necunoscut, de critici, de eșec. O sămânță care, dacă e îngrijită, îi poate ajuta să se descopere și să realizeze că stă efectiv în puterea lor să facă cele mai năzdrăvane lucruri din lume.

Ce a contat mai mult în scrierea cărților, experiența voastră profesională sau cea de părinte? 

Ambele, fără îndoială. Eu scriam dinainte proză și poezie, cum bine știi, iar Claudia scria și scrie aplicat pe partea didactică, pedagogică și de cercetare. Dar numai după apariția copiilor am putut face saltul înapoi în copilărie, când a colora un fluture cu „depășeală” e o dramă iar a călca doar pe albul trecerilor de pietoni din oraș e provocarea zilei. Îi invidiezi căci sunt ființe halucinante cu realități suprapuse și volatile, cu granițe capricioase între imaginar și adevărat și simți zi după zi cum te fac să-ți retrăiești propria copilărie, să ai tone de deja-vu-uri în timp ce partea ta rațională  analizează savuros întregul experiment. Și  cred că asta e starea numai bună dacă vrei să scrii pentru copii. 

Ați simțit sau ați aflat concret despre situații în care cărțile voastre au pătruns în medii în care altfel nu se citea?

Da. Ne spun părinții. Un review chiar așa sună: „îndrăgite chiar și de copiii care nu sunt cei mai mari fani ai cărților”. Alți părinți le achiziționează special pentru a-i motiva pe copii sa citească mai mult. Și mai sunt perioade în an când donăm cărți către copii din zone defavorizate prin intermediul câtorva asociații de caritate. Cât de puțin, sperăm că ajută. 

Vreau să pun și o întrebare relativ incomodă, dar probabil la îndemână pentru mulți dintre noi: de ce Atelierul de eroi? Ce se întâmplă dacă toți copiii sunt crescuți cu acest discurs care le dă o altă perspectivă asupra propriei vieți față de cea cu care au fost crescute generațiile noastre și cele dinaintea lor?

Atelierul de eroi pentru că a fi eroul unei povești te poate ajuta să descoperi că poți fi erou și în afara ei. Există un număr nesfârșit de metode prin care poate fi alterat potențialul individual. A fi erou înseamnă să recunoști acele metode și să le faci față, să ai control asupra vieții tale și să-ți asumi responsabilități față de tine și față de comunitatea din care faci parte. Nu e vorba deci de un erou egocentric. 

Ce mă aventurez să sper e ca acest discurs să contribuie la recunoașterea și depășirea unor pericole un pic mai subtile decât cele la care au fost expuse generațiile anterioare, pericole precum alienarea, sentimentul inutilității sau depresia. 

Aveți planuri sau speranțe pentru viitor? Pregătiți și alte titluri, colaborări cu alți ilustratori?

Sigur, în curând vor fi gata Cel mai amuzant alfabet pentru copii și o a treia poveste iar până la mijlocul lui 2022 sperăm să finalizăm încă o carte. De asemenea, lucrăm la workshopuri educative pe care vrem să le propunem în școli, total gratuite, iar pe termen lung ne gândim să colaborăm nu doar cu alți ilustratori ci și cu alți autori și să adăugăm și povești fără personalizare, moderne și captivante, cum le plac copiilor din ziua de azi.

Interviu realizat de Anca Zaharia. 


https://www.revistagolan.com/post/interviu-ioan-%C8%99erbu-atelierul-de-eroi-te-ajut%C4%83-s%C4%83-descoperi-c%C4%83-po%C8%9Bi-fi-erou-%C8%99i-n-afara-pove%C8%99tii

Te dai peste cap să-i faci fericiți

Zi de zi te dai peste cap ca să-i faci fericiți. Îi duci în cele mai iconice locuri și abia dacă bagă de seamă. Le iei cele mai cool lucruri și peste o zi-două abia dacă-și mai amintesc unde le-au pus. Pe când ei au nevoie doar de un alt copil cu care să citească povești, cu care să alerge prin pădurile fermecate din sufragerie, un copil cu care să se cațere și să se prostească în micile lor jocuri infinit reinventate.

Iar acel copil trebuie să fii tu.

„Da' alte cărți nu mai ai?”

Prima zi de grădiniță a Emei, prima în care e cu adevărat într-un mediu străin. Trebuie să iasă, suntem blindați, pregătiți pentru scenă dramatică. Lacrimi și consolare.
Iese. Ne îmbățișează de control și peste o secundă a plecat deja să se chițăie cu noii ei colegi. O întrebăm pe educatoare cum a fost.
– A fost bine, le-am citit două povești și toată lumea a fost mulțumită, mai puțin Ema.
– De ce?… întrebăm, cu jumătate de gură.
– După lectură, toți au revenit la joacă. Doar Ema, rămânând în continuare pe scăunel, zice impasibilă: „Atât?… Da’ alte cărți nu mai ai?”

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor
ro_RO
×